Nieuws

Je huis stap voor stap verduurzamen

Een duurzaam huis: voor velen een wens voor de toekomst. Als het over verduurzamen gaat, denk je al snel aan isolatie, zonnepanelen en andere groene aanpassingen aan je woning. Toch hoeft het niet meteen zo groot. Met deze eenvoudige tips bespaar je energie en vergroot je jouw wooncomfort.

Je verduurzaamt je huis stap voor stap met de volgende tips. Het zijn kleine aanpassingen in je woning en je gedrag, maar je bespaart er enorm veel mee. Goed voor het milieu én je portemonnee.

 

Tocht in huis

Tocht is een koude luchtstroom door je huis. Deze lucht komt door gaten, kieren en naden naar binnen. Het zorgt ervoor dat je onnodig veel energie verbruikt om je huis te verwarmen. Met een paar kleine aanpassingen kan het een stuk beter worden.

Je begint met onderzoeken, want waar komt de tocht vandaan? Dit test je eenvoudig met een kaars. Hou de kaars in de buurt van de plek waar je van denkt dat de tocht vandaan komt, of zet de kaars in de ruimte en kijk welke bewegingen de vlam maakt. Plekken waar je het meeste kans op tocht hebt, zijn ramen en deuren, brievenbus, tussen kozijnen en muren en bij kieren in de muur of vloer. Tochtstrips bieden bij veel van deze plekken de oplossing. Verder kun je borstels plaatsen bij deuren en brievenbussen, dubbelglas nemen en dikke gordijnen ophangen. Mocht je van alles geprobeerd hebben maar heb je nog last van de tocht, is het wijs een expert in te schakelen.

 

Vervang je lampen door ledlampen

Ledlampen zijn 90% zuiniger dan een gloeilamp. Je gloeilampen vervangen door ledlampen is dus een slimme zet, zelfs als de lampen nog goed werken. De aanschafprijs van een ledlamp is weliswaar hoger, maar door laag verbruik en een lange levensduur zijn je kosten na een tijdje lager.

In een gemiddeld Nederlands huishouden branden nog 11 gloeilampen en 13 halogeenlampen. Als je 11 van deze lampen in de woonkamer en keuken vervangt door led geeft dat een besparing van zo'n € 35,- per jaar op je energiekosten. Vervang je de andere 13 lampen in huis, dan bespaar je nog eens € 20,- per jaar extra. Door de lage stroomkosten verdien je de aanschaf van ledlampen gemiddeld binnen 3 jaar terug (milieucentraal.nl, 2021).

 

Slim omgaan met je thermostaat

Het tegengaan van warmteverspilling is eenvoudig: je moet slim omgaan met je thermostaat. Zo bespaar je niet alleen een hoop energie, maar gaan ook je kosten omlaag. De meeste huishoudens proberen er wel op te letten, maar volgen niet alle tips op. En dat terwijl slim verwarmen beter is voor het milieu, zorgt voor minder CO2 uitstoot en goed is voor een lagere energierekening.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het duurder om de verwarming altijd aan te laten staan. Door zorgvuldig te kiezen wanneer je de verwarming aan zet en bewust ervoor te zorgen dat de warmte binnen blijft, bespaar je al snel een hoop. Op verzekerdvanduurzaam.nl helpen we je graag een heel eind op weg met de challenge Zet je thermostaat lager.

 

Een groen dak

Het ziet er niet alleen leuk uit, het is ook nog eens goed voor het klimaat en biodiversiteit: groene daken. Ze worden steeds populairder en dat snappen wij wel. De groene daken zijn bedekt met planten. Dit kan variëren van vetplantjes, bloemen, grassen tot aan struiken. En groene daken hebben nog meer voordelen!

Een groen dak is een verbetering van je dakisolatie. Op die manier gaat er minder energie verloren. En op warme dagen zorgt een groen dak voor verkoeling. Daarnaast zorgen de plantjes voor een langere levensduur van je dak, want bij flinke regenval houden zij het water langer vast en heb je minder kans op waterschade. Wil je een groen dak aanleggen, haal er dan een specialist bij die met je meekijkt. Wil je meer weten over groene daken?  Je leest het allemaal in ons artikel Duurzame daken zijn groen.

 

Ben jij nu ook zo enthousiast geworden en wil je meteen aan de slag? Er is nog veel meer dat je kan doen om duurzame keuzes te maken. Je vindt het allemaal op verzekerdvanduurzaam.nl.