Nieuws

Duurzame daken zijn groen

Het ziet er niet alleen leuk uit, het is ook nog eens goed voor het klimaat en biodiversiteit: groene daken. Ze worden steeds populairder en dat snappen wij wel. De groene daken zijn bedekt met planten. Dit kan variëren van vetplantjes, bloemen, grassen tot aan struiken. Wij zijn enthousiast en leggen je graag uit wat de voordelen van een groen dak zijn.

 

Wat is een groen dak?

Laten we beginnen bij het begin, want wat is nou eigenlijk een groen dak? Je creëert een groen dak met een collectie van planten op de daklaag van je woning of uitbouw. Wanneer het regent, wordt een deel van het water opgevangen door al dat groen. Bovendien is het goed voor de biodiversiteit in je buurt, beschermt het je dak tegen zonlicht en gaat je dak tot wel twee keer zo lang mee.

 

Een groen dak heeft veel voordelen

Een groen dak ziet er niet alleen leuk uit, maar kent ook vele voordelen. Het is zoals gezegd goed voor de biodiversiteit en het ziet er natuurlijk ontzettend leuk uit. Maar groene daken hebben ook voordelen die je voelt in de portemonnee. Zo is een groen dak een verbetering van je dakisolatie. Op die manier gaat er minder energie verloren. En op zonnige dagen zorgt een groen dak voor een verkoelende werking van de woning, waarbij de werking van eventuele zonnepanelen ook nog wordt verbeterd.

 

Stijging van je woningwaarde

Groene daken zijn ook nog eens voordelig voor je woning. Ze zorgen voor een langere levensduur van het dak en zorgen voor een stijging van de waarde van het vastgoed. Ook de afvoer en het riool kunnen bij flinke regenval baat hebben van een groen dak. De planten houden het water wat langer vast, waardoor de afvoer meer geleidelijk loopt en je minder kans hebt op waterschade aan je woning.

 

Is mijn dak geschikt voor een groen dak?

Wanneer je woning een of meerdere platte daken heeft, kan je vaak al aan de slag. Het formaat van het dak is daarbij niet zo van belang; al vanaf 6 vierkante meter kan een groen dak geplaatst worden. Kortom: het is een eenvoudige investering die vele voordelen kent voor mens en milieu. Toch is niet elk dak geschikt. Wil je een groen dak aanleggen, haal er een specialist bij die meekijkt.