Verantwoord tuinieren
De aarde warmt op, dat is een feit. Deze temperatuurstijging komt deels doordat wij de aarde steeds voller bouwen. En er dus meer groen verdwijnt. Een groene tuin biedt verkoeling van de omgeving. Daarnaast voorkomt het wateroverlast en is het goed voor de biodiversiteit. Bovendien is het niet alleen goed voor het milieu: het ziet er ook een stuk leuker uit. Genoeg redenen om kritisch naar je tuin te kijken dus!
Groen, doe(t) je goed
Een groene tuin kent veel voordelen. Zo heb je minder last van wateroverlast. Planten nemen het (regen)water namelijk een stuk beter op dan bestrating, waar het water gewoon op blijft liggen. In een groene tuin kan ook de bodem zich volzuigen met water. Dit water wordt op drogere momenten door de planten opgenomen.
Daarnaast zorgt meer groen in je tuin voor verkoeling. Dit komt doordat stenen warmte vasthouden. Een tuin vol bestrating is al snel een paar graden warmer dan de groene tuin van de buren. Ook is een groene tuin goed voor de biodiversiteit. Allerlei dieren weten de tuin te vinden, zoals vogels en lieveheersbeestjes. En deze beestjes dragen bij aan het beschermen van je tuin tegen plagen.
De juiste indeling
Door je tuin slim in te richten, voorkom je dat er veel onderhoud nodig is. Je ontkomt er overigens nooit aan om af en toe in de tuin te werken, om deze mooi en gezond te houden. Maar door te zorgen voor een goed evenwicht, kun je ervoor zorgen dat de natuur gewoon zijn werk doet. Kijk wat voor bodemsoort je tuin heeft en pas daar je planten op aan. Ook de locatie is belangrijk: bomen en planten zijn gezonder als ze op de goede plek staan.
Andere duurzame tips:
Van plan om te tuinieren? Leen of deel spullen van je vrienden, familie of buren! Dit scheelt geld en is beter voor het milieu. Heeft niemand in je omgeving de juiste spullen? Kijk dan eens op online platforms en apps of lees er meer over in onze challenge: Slim delen