Ga duurzaam op weg

Ga duurzaam op weg!

De auto is een van de favoriete vervoersmiddelen in Nederland. Je komt snel van A naar B, het kost amper fysieke inspanning en afhankelijk van de grootte van je auto, kun je een hoop meenemen. Alleen; erg duurzaam is het helaas vaak niet.

Gelukkig zijn er een hoop dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je duurzamer op weg kan gaan met jouw auto, ook zonder meteen een dure, elektrische auto te hoeven kopen. De challenge van deze maand staat dan ook in het teken van duurzaam op weg gaan!

Duurzaam rijden begint aan de pomp

Duurzaam rijden begint eigenlijk al aan de pomp. De luchtpomp, wel te verstaan. Want wanneer je ervoor zorgt dat jouw (auto)banden goed opgepompt zijn, rij je niet alleen zuiniger en milieuvriendelijker, maar ook veiliger! Goed opgepompte banden zijn veiliger omdat ze goed contact met de weg hebben. Bovendien slijten ze minder en stoot je auto met opgepompte banden minder CO2 uit. En als je jouw banden op de juiste spanning houdt, kun je jaarlijks wel tot €75 besparen! Het heeft dus veel voordelen om maandelijks even die spanning te checken.

Samen is leuker dan alleen

Veel Nederlanders zitten dagelijks alleen in de auto. Op weg naar werk, om boodschappen te doen, of gewoon voor een leuk dagje uit. Maar we zouden met veel van deze ritten geld kunnen besparen door te carpoolen. Spreek bijvoorbeeld met collega’s die bij je in de buurt wonen af dat jullie om beurten van en naar het werk rijden. Kost je iets meer tijd en verbruikt iets meer benzine, maar het is nog steeds een stuk voordeliger dan meerdere auto’s op de weg die dezelfde kant op rijden. En bovendien is het ook gewoon gezelliger om samen onderweg te zijn.

 

Voordelen

Bespaar 800 euro

Bespaard

per persoon per jaar*

102 gram minder

Minder uitstoot

uitstoot per reizigerskilometer**

*   Op basis van 2 inzittenden (milieucentraal.nl)
** Bij 2 personen per auto i.p.v. 1 persoon (milieucentraal.nl)

Auto voor jou, auto voor mij

Een laatste manier om duurzamer met je auto om te gaan, is om deze te delen met je gezin, huisgenoten, vrienden en/of familie. Niet langer hoeft iedereen zelf een auto aan te schaffen, die vervolgens vaker stilstaat dan dat hij aan het rijden is. Bovendien kun je, als iedereen een klein bedrag inlegt voor de aanschaf en het onderhoud, vaak al een schonere en zuinigere auto kopen dan je in je eentje zou kunnen. Je moet alleen wel goede afspraken maken over wie wanneer de auto mag gebruiken. Kijk voor tips en uitleg op milieucentraal.nl.

Heb je af en toe de auto nodig, dan is een deelauto al snel voordeliger. Er zijn diverse bedrijven die leen- of huurauto’s aanbieden. Je betaalt per rit, per uur dat je de auto huurt of per gereden kilometer, maar hoeft niet zelf een auto aan te schaffen met bijbehorende kosten voor verzekering en belastingen.

“Uit onderzoek blijkt dat deelauto's zorgen voor minder autokilometers en minder CO2-uitstoot. Ook is een deelauto in veel gevallen goedkoper dan een eigen auto: je hebt geen vaste kosten zoals wegenbelasting, verzekering, onderhoud en parkeervergunning, maar betaalt alleen bij gebruik.”- Milieu Centraal