Earth Overshoot Day

Earth Overshoot Day

Earth Overshoot Day, we hebben het er steeds over maar wat is het nou eigenlijk? Op deze pagina lees je wat deze dag ons vertelt, hoe deze wordt berekend en wat wij als mens hieraan bijdragen.

 

Wat betekent Earth Overshoot Day?

Aan de basis van Earth Overschoot Day staat een berekening, die gebaseerd is op vraag en aanbod. De aarde kan jaarlijks een bepaalde hoeveelheid grondstoffen leveren, zonder dat haar reserves aangesproken hoeven te worden. Dit wordt ook wel biocapaciteit genoemd.

Ons verbruik wordt onze ecologische voetafdruk genoemd. Deze waarde wordt berekend aan de hand van de biocapaciteit die we verbruiken. In een ideale wereld zouden we met zijn allen in precies één jaar, of zelfs wat langer, die hoeveelheid grondstoffen verbruiken. De werkelijkheid is echter tegenovergesteld. Ons verbruik van de grondstoffen is groter dan het aanbod. De dag waarop we de jaarlijks beschikbare grondstoffen opgebruikt hebben, en dus aan de reserves beginnen, noemen we Overshoot Day.

 

Wie rekent deze dag uit?

Het idee voor de Earth Overshoot Day campagne is ontstaan in 2006. De berekening wordt verzorgd door het Global Footprint Network, een internationale onderzoeksorganisatie die beleidsmakers probeert te ondersteunen bij hun ecologische beleid. Hiertoe reiken ze verschillende gereedschappen aan, waaronder de Earth Overshoot Day-berekening. Het doel van dit alles is om de beschikbare biocapaciteit van de aarde centraal te stellen bij beleidsbepaling. Op die manier hopen ze dat onze ecologische voetafdruk kleiner wordt en we geen reserves meer hoeven te gebruiken.

 

We scoren slecht

In 2020 viel Earth Overshoot Day wereldwijd op 22 augustus en in 2021 valt deze dag zelfs al op 29 juli. Dat betekent dat we globaal gezien ruim 5 maanden voor het einde van het jaar, alle mogelijke grondstoffen hebben verbruikt. Dezelfde berekening kan en wordt ook op kleinere schaal toegepast. Zo is er de Country Overshoot Day. Bij deze berekening wordt er per land gekeken naar de dag waarop hun vraag naar grondstoffen groter is dan het aanbod.

Nederland scoort hier slecht op: Country Overshoot Day lag in 2020 op 3 mei. Met andere woorden: voordat het jaar goed en wel op de helft is, zijn wij al begonnen aan de reserves van de aarde. En we gaan niet de goede kant op, want in 2021 viel Overshoot Day in Nederland zelfs al op Koningsdag, 27 april. Er is dus werk aan de winkel!

 

We dagen je uit!

Om ons steentje bij te dragen aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk, hebben we diverse challenges bedacht die bijdragen aan een ecologisch verantwoorde levensstijl. Door kleine, laagdrempelige challenges te voltooien, kan je al een hele hoop bijdragen aan de verandering die nodig is. Vele handen maken licht werk; en als we massaal korter gaan douchen, onze eigen tas mee gaan nemen naar de winkel en vaker gaan fietsen, besparen we al een hele hoop. Bekijk dus snel de challenges en maak samen met ons de wereld een beetje beter.

 

Benieuwd naar je eigen ecologische voetafdruk? Bereken het met de Footprint Calculator van Global Footprint Network.