Slimmer shoppen

Slimmer shoppen

Wie doet het niet: online winkelen. Het is ideaal, je hoeft de deur niet uit en het is vaak al binnen 1 à 2 werkdagen in huis. Hoewel het erg makkelijk is, is het niet altijd even duurzaam. Voor elke bestelling die je laat bezorgen, moet er een bezorgbusje rijden. De gemaakte kilometers zorgen voor CO2 uitstoot. 

Iedere aankoop is anders, daarom is niet te zeggen dat offine winkelen per definitie beter is dan online winkelen. Dit hangt af van wat je koopt en hoe je het vervolgens thuis krijgt. Bestel je online, dan dagen we je uit om meer bewust en duurzaam online te shoppen. Met de volgende tips kom je al een heel eind:

  1. Voorkom retourzendingen door eerst alle beschikbare foto’s, video’s, specificaties en zelfs reviews goed te bekijken. En vergelijk het product met andere opties.

  2. Wil je meerdere dingen bestellen? Probeer dit bij dezelfde aanbieder te bestellen. Zo komt het tegelijkertijd en hoeft de bezorger maar één keer voor je te rijden.

  3. Haal je pakket op bij een afhaalpunt. Hierdoor hoeft de bezorger minder rondes te rijden, als meer mensen dit doen kan de bus voller geladen worden voor één ritje. Dit bespaart CO2 uitstoot op de route van de bezorger. En als je lopend of op de fiets je pakket gaat halen, bespaar je extra!

  4. Bestelling retour? Breng je pakket ongebruikt en in originele verpakking naar een pakketpunt. Doe dit lopend of met de fiets.

 

Wist je dat volgens schattingen gemiddeld 10 tot 15% van de online aankopen voor niets is bezorgd? Kleding en schoenen spannen de kroon: ongeveer 40% van onze kledingaankopen en 60% van de schoenen gaat terug naar de webshop. – Milieucentraal.nl