Nieuws

Zijn mijn zonnepanelen wel verzekerd?

Zonnepanelen zijn voor veel particulieren en bedrijven het antwoord op de vraag om vergroening. Naast het milieu effect hebben zonnepanelen ook nog eens een financieel voordeel; de energie rekening gaat omlaag. Twee vliegen in één klap dus.

 

Geen goede wet- en regelgeving

Er worden in Nederland op grote schaal zonnepanelen op het dak gelegd. Het ontbreekt alleen nog aan goede wet- en regelgeving. Montage van zonnepanelen is niet zonder gevaar. Er kan brand ontstaan door slechte montage, maar ook instorting van het dak kan voorkomen. Met name de in-dak-systemen zijn brandgevoelig (panelen die in het dak verwerkt zijn i.p.v. op het dak liggen).

Verzekeren van panelen

Schade aan en door zonnepanelen is meestal mee te verzekeren op de opstal- en aansprakelijkheidspolis. Melding hiervan is vaak wel noodzakelijk, want er zijn wel wat verschillen tussen de diverse constructies, maar ook tussen verzekeraars. Bij panelen die los op het dak liggen (bij platte daken vaak het geval) kan het zijn dat deze niet op de opstalverzekering zijn gedekt, juist omdat ze los liggen. Bij een huurwoning heb je geen opstalverzekering. Kies je dan voor zonnepanelen dan kun je deze meeverzekeren op je inboedelverzekering.

Zakelijk verzekeren van zonnepanelen

Veel verzekeraars hebben hun premie voor het verzekeren van zonnepanelen de afgelopen tijd flink laten stijgen, omdat de kans op branden is gestegen. Er worden dan ook strenge voorwaarden gesteld aan de installaties en gebouwen. Lees hier meer over in onze whitepaper; zonnepanelen op je bedrijfspand, doen? Of neem contact met ons op en vraag naar de voorwaarden.