Minder vlees eten

Minder vlees eten

We beginnen het nieuwe jaar vaak met goede gewoontes. Meer bewegen, stoppen met roken, drinken of snacken. Je hebt het zelf vast ook wel eens geprobeerd. Na een decembermaand met traditioneel voor veel mensen veel eten, hebben we deze maand een challenge die aansluit bij goede voornemens, maar die een stuk makkelijker vol te houden is: eet minder vlees. Begin klein en start met minder vlees in je gerechten of introduceer 1 of 2 dagen per week een vleesvrije dag. 

Vlees is slecht voor het milieu. Toch kopen Nederlanders jaarlijks zo'n 40 kilo vlees per persoon. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 50 jaar geleden. 20 tot 35 procent van de broeikasgassen komt vrij bij voedselproductie. Vlees is verantwoordelijk voor 40 procent hiervan. Je kunt prima gezond (blijven) eten met minder vlees. Zo kun je meer groente gebruiken, of zelfs een volledig vegetarische maaltijd bereiden. Als je toch vlees eet, kies dan voor kip in plaats van rund. Bij de productie van kip wordt namelijk minder CO2 uitgestoten. Daarnaast kan je kiezen voor een vleesvervanger zoals een vegaburger.

 

Voordelen

Vegaburger 14,2 minder

Minder uitstoot

uitstoot dan hamburger*

Verlaagt risico op

Leven gezonder

beroerte en diabetes**

*   Per kilogram product zoals je het koopt in de supermarkt
** Daarnaast ook een lager risico op darm- en longkanker (bron: voedingscentrum.nl, 2022)


Een ander argument om minder vlees te eten is het dierwelzijn. Vlees dat op meer diervriendelijke wijze is geproduceerd wordt vaak voorzien van een kwaliteitskeurmerk, zoals Europese keurmerk voor biologisch (het groene blaadje), EKO, Demeter of het Beter Leven Keurmerk 2 of 3 sterren. Dit is vaak wat duurder, maar hierbij kun je kiezen voor kwaliteit over kwantiteit.

Tot slot is er erg veel nodig om vlees te produceren. Allereerst de dieren zelf, plus de ruimte waarop ze leven. Daarnaast is er voor 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig voedsel nodig is. En dat plantaardige voedsel moet ook ergens groeien en bewaterd worden. Verder wordt het vee vervoerd van de boerderij naar het slachthuis, en daarna naar de supermarkt. Minder vlees eten is dus zonder twijfel goed voor het milieu.