Duurzame december

Duurzame december

December is een hectische maand vol gezelligheid, warmte en familie en vrienden. Niet bepaald het moment waarop je bezig bent met duurzame gedragsverandering. Daarom hebben we deze maand een viertal kleine challenges voor jou.

 

Geniet bewust en met mate

Voor veel gezinnen is uitgebreid samen eten een vaste prik rondom Kerst. Maar waar veel gegeten wordt, vind er vaak ook veel voedselverspilling plaats. En dat is jammer. Want door je kerstmenu slim te plannen en verantwoord met je eten om te gaan, kun je de hoeveelheid voedsel die je uiteindelijk weggooit eenvoudig minimaliseren.

Leg tijdens het gourmetten bijvoorbeeld niet in één keer alle vlees en vis op tafel, maar verdeel het in porties over verschillende rondes. Zo zorg je ervoor dat het eten niet te lang buiten de koelkast blijft staan en het dus niet weggegooid hoeft te worden aan het einde van de avond.

Ook bij het maken van je Kerstdiner(s) kun je zorgen voor voedselbesparing. Door de verschillende gangen en porties goed op elkaar af te stemmen, kun je zorgen dat je de verschillende ingrediënten zo goed mogelijk op kunt maken. Bovendien kun je overwegen om alleen gerechten te maken waarvan de restjes ook prima in te vriezen zijn. Als er dan wat overblijft, kun je op een later moment het kerstdiner nog dunnetjes overdoen.

 

Duurzaam inpakpapier

Het geluid van cadeautjes die uitgepakt worden, is onlosmakelijk verbonden met de decembermaand. Zij het met Sinterklaas, met Kerstmis of gewoon zomaar: december is de cadeautjesmaand bij uitstek. Erg leuk allemaal, maar daardoor gebruiken we ook een hoop inpakpapier. En maar weinig van ons kunnen zich goed genoeg beheersen om het papier rustig open te maken en te hergebruiken. Daarom is het slim om dit jaar te kiezen voor duurzame inpakmanieren. 

Een van de manieren waarop dit kan, is door een Japanse techniek toe te passen: Furoshiki. Bij deze inpaktechniek wordt geen papier gebruikt, maar een herbruikbare doek. Er zijn honderden manieren waarop je cadeautjes kunt inpakken in de doek. Dus heb je nog een oud stuk gordijn liggen? Gebruik het dit jaar als cadeaupapier! Nog iets te ingewikkeld? Kijk dan eens of herbruikbaar inpakpapier wat voor je is! 

 

Recycle cadeaus

Behalve ontzettend gezellig is de decembermaand eigenlijk ook ontzettend commercieel. De feestmaand zorgt voor topdrukte bij veel (web)winkels en bezorgdiensten, omdat we met zijn allen nieuwe spullen kopen om cadeau te doen. Terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is: je hebt waarschijnlijk ontzettend veel in huis liggen dat je niet (meer) gebruikt, maar waar een ander heel blij van zou worden. En hoewel het misschien wat goedkoop voelt om jouw ‘oude’ spullen aan iemand cadeau te geven, is re-giften zeker geen slecht idee! 

Bedenk eens hoeveel uitstoot het scheelt in productie en transport, wanneer je een oude puzzel leuk inpakt en cadeau geeft, in plaats van een nieuwe te kopen. Re-giften is ontzettend duurzaam en zou veel meer geaccepteerd moeten worden dan het nu is. En wie weet wordt een ander wel heel blij van iets waar jij niks mee hebt! Het enige waar je voor moet uitkijken, is dat je niet die lelijke vaas die je van je schoonmoeder cadeau kreeg het jaar erop weer teruggeeft. 

 

Verlicht je energierekening

Een van de dingen die de decembermaand zo gezellig maken, zijn de lampjes die je overal ziet! Op straat, aan de gevels en in de huizen: de kerstverlichting is langzaam het hele land over aan het nemen. Maar helaas is dit niet alleen gezellig, maar verspilt het ook een hoop energie. Zo is het helemaal niet nodig om de lampjes van de kerstboom aan te hebben staan als er niemand thuis is, of iedereen al ligt te slapen. Maar telkens achter de kerstboom moeten duiken om de lamp uit te zetten, is ook niet te doen.  

Gelukkig kan er eenvoudig bespaard worden op de energiekosten door een timer of draadloos schakelsysteem te gebruiken. Zo branden de lampjes alleen op de tijdstippen dat er iemand thuis is, óf zet je de kerstverlichting aan of uit met één druk op de knop.