Stekker uit stopcontact

Stekker uit stopcontact

Veel apparaten verbruiken stroom als ze niet gebruikt worden, maar de stekker wel in het stopcontact zit. Dit zogenoemde "sluipverbruik" kan aardig in de papieren lopen, met name bij oudere apparatuur.

Er zijn dus behoorlijk wat apparaten in huis die ongemerkt toch de nodige energie gebruiken. De tv ligt behoorlijk voor de hand maar wat dacht je van wekkers, de magnetron, het koffiezetapparaat en het modem voor internet? Ook decoders van de televisie, luchtverfrissers en bevochtigers en subwoofers van audioapparatuur staan bekend als grote sluipverbruikers. En vergeet ook je opladers niet. Ook als er niets op aangesloten is blijven ze stroom consumeren.

Voordelen

minimaal 60 euro

Bespaard

per jaar

Leven gezonder

minder brandgevaar

*Berekening van september 2021.

Kosten top 5 sluipverbruikers

  1. Computer met randapparatuur - 1,90 euro per 3 weken (33 euro per jaar)
  2. Tv plus video- of dvd-speler - 87 cent per 3 weken (15 euro per jaar)
  3. Koffiezetapparaat - 35 cent (6 euro per jaar)
  4. Tuner, versterker en cd-speler - 35 cent (6 euro per jaar)
  5. (Combi) magnetron - 23 cent (4 euro per jaar)

De koelkast is niet echt een sluipverbruiker, tenzij je deze leeg hebt gemaakt vanwege vakantie. Een gemiddelde koelkast kost 50 - 100 euro per jaar aan stroom. Zet je hem 3 weken uit dan bespaar je circa 3 - 6 euro.

Het is dus verstandig om, zeker als je op vakantie gaat maar eigenlijk gewoon iedere avond, de stekkers van apparaten die niet gebruikt worden uit het stopcontact te halen. Bijkomend voordeel als je de stekkers eruit trekt: je verkleint de kans op bliksemschade en brand door kortsluiting.