Neem je eigen beker mee

Neem je eigen beker mee

Nederlanders drinken ongeveer 18,6 miljard koppen koffie per jaar. Dat komt neer op zo’n 3 koppen koffie per dag, waarvan een aanzienlijk deel (ca. 30%) buiten de deur wordt genuttigd. Heb je zin in koffie of thee, dan wordt deze behoefte vaak al snel gestild. Op je werk, in het OV en bij het tankstation heb je al snel een kop gescoord. Helaas wordt vrijwel elke kop koffie (of thee) die je buiten de deur drinkt geserveerd in een wegwerpbeker. Dat kan beter!

Door een eigen (reis)beker van thuis mee te nemen, worden er minder wegwerpartikelen gebruikt. Dit heeft een positieve impact op het milieu, maar vaak ook op de portemonnee. Veel zaken geven namelijk korting als je een beker van thuis meeneemt. En als je voor een thermosbeker kiest, blijven je warme dranken lekker warm en je koude dranken lekker koud.

Voordelen*

Bespaar 114 euro

Bespaard

per jaar

Bespaar 456 bekers

Minder afval

per jaar

* Op basis van 228 werkdagen en 2 kopjes per dag.

De impact van deze challenge is al vrij snel gerealiseerd. Als je een siliconen- of hardplastic beker gebruikt, heb je na 25 koppen koffie al een milieuvoordeel gecreëerd. Bij een thermosbeker ligt die grens iets hoger, namelijk bij 60 keer gebruiken. Maar ook dat is relatief gezien een peulenschil. Bovendien: als je de beker milieuvriendelijk afwast (en tussendoor afspoelt met koud water), dan is het milieuvoordeel nog groter!

 

Tips voor je eigen meeneembeker

  1. Ga voor een thermofles als je drank warm of koud moet blijven
  2. Spoel je gebruikte beker tussendoor om met koud water. Afwassen onder een stromende warme kraan vraagt veel energie.
  3. Was de beker aan het einde van de dag in een volle, energiezuinige afwasmachine of in een sopje met je andere vaat.
  4. Vul voor je vertrekt thuis al je thermofles met koffie of thee
  5. Op stations en op steeds meer plekken krijg je korting als je je eigen beker meebrengt.
  6. Koop je een meeneembeker? Kies dan voor een siliconen of hard plastic beker. Die hebben een lagere milieubelasting dan thermosbekers van roestvrijstaal.

Bron: milieucentraal.nl