Duurzaam wassen

Duurzaam wassen

Je vuile was wegwerken en het milieu minder belasten. Het hoeft niet moeilijk te zijn: de eco-knop op je wasmachine biedt een oplossing. Niet alleen de eco-knop kan bijdragen aan een bewuster wasje. Denk hierbij aan een andere manier van drogen en het gebruik van ander wasmiddel.
Met je wasmachine op de juiste stand kun je al energie besparen, namelijk met de eco-knop. Dit programma duurt vaak langer, maar warmt het water minder lang op. Het wassen op lage temperatuur heeft invloed op energieverbruik in de positieve zin van het woord.

Uiteraard is het altijd beter om je kleding niet vaker te wassen dan nodig. Hierdoor blijven ze langer mooi en verspil je minder energie en water. Lees andere tips om je kleding langer goed te houden op de website van Milieu Centraal. 

Voordelen

Bespaar 18 cent

Bespaard

per wasbeurt*

Jaarlijks 110 kg

Minder uitstoot

minder uitstoot**

*   Wassen op 30 graden in plaats van 60 graden eco
** Wassen op lage temperatuur en aan de lijn drogen in plaats van de wasdroger

Dit kan je verder nog doen

  • Drogen: Naast dat je kleding in een wasdroger beschadigt en/of kleiner wordt, is het drogen van kleding aan een wasrek of buiten natuurlijk veel milieubewuster. Twee vliegen in één klap dus!
  • Wasmiddel: We denken er waarschijnlijk niet vaak over na, maar ook wasmiddel, en de verpakking daarvan, kan bijdragen aan duurzame wasbeurten. Kies voor ecologisch wasmiddel!
  • Volle trommel: Zet je wasmachine pas aan als de trommel vol zit. Op deze manier hoef je minder vaak te wassen en verbruik je dus minder energie.
  • Nieuwe wasmachine of wasdroger: Toe aan een nieuwe wasmachine? Koop er een met een trommelinhoud die past bij jouw huishouden en let op het energielabel.